100-ročná povodeň sa rúti cez Dunaj. Predpoveď toho, čo sa stane hraničí s veštením

Peter Minárik

Dunaj stúpa a cez tento európsky tok sa bude šíriť z Nemecka povodňová vlna. Mala by sa Bratislava pripravovať na protipovodňové opatrenia a začať budovať protipovodňové zábrany? Situácia je veľmi komplikovaná a v Nemecku má aj naďalej pršať.

Už dnes mohli Bratislavčania pozorovať zvýšenú hladinu Dunaja. Ako vidieť aj na videu, tak Dunaj sa v niektorých častiach Bratislavy už vybrežil, no aktuálny stav zatiaľ nespôsobuje výraznejšie problémy. V hlavnom meste Bratislava dosiahol Dunaj v nedeľu večer výšku 631 cm, čo je zhruba 19 cm pod úrovňou 1. povodňového stupňa.

Naša najvodnatejšia rieka teraz opadáva, ale je jasné, že toto je celé len začiatok. Skutočné problémy nás čakajú od utorka, no ešte nevieme, aké veľké.

Čo sa deje v Nemecku?

Nemecko už niekoľko dní sužujú prudké búrky a lejaky ktoré prinášajú do celého južného Nemecka intenzívne zrážky. Dokonca v Alpách snežilo a napadlo až 50 cm čerstvého snehu. Ten sa teraz topí a v nižších polohách aj naďalej prší.

 

Za uplynulé tri dni spadlo v Nemecku cez 150 litrov zrážok na meter štvorcový. Najviac napršalo v Geislingene (Bádensko-Württembersko), kde spadlo až 182 mm. Plošné zrážky sužujú aj Bavorsko. V Sigmarszelli spadlo už 161 mm.

V nedeľu sa situácia prechodne upokojila. Trvalý dážď ustával, no stále pršalo a zrážky prinášali aj búrky. Vodné toky dosiahli úroveň 100-ročnej povodne a to hneď na niekoľkých miestach. Najhoršia situácia je na najvrchnejšom povodí Dunaja, kde stále platí až 4. výstražný stupeň.

Pondelok prinesie ďalšiu vlnu zrážok. Opäť bude postihnuté južné Nemecko, kde by malo spadnúť 20 až 50 mm nových zrážok.

aj v pondelok by malo pršať. Spadne ďalších 20 až 50 mm
aj v pondelok by malo pršať. Spadne ďalších 20 až 50 mm

Povodňová vlna sa z prítokov Dunaja teraz šíri po hlavnom toku a hladina rieky prudko stúpa na celom úseku.

Dunaj bude rásť minimálne do stredy

Pre nás je aktuálne najpodstatnejší vývoj v meste Passau, kde sa stretáva rieka Inn a Dunaj a voda následne putuje cez hranicu do Rakúska. V Passau v nedeľu prekročil Dunaj hranicu 3. povodňového stupňa a podľa aktuálnej modelovej predpovede by mal naďalej rásť.

V pondelok večer prekročí 4. povodňový stupeň a aj naďalej by mal rásť. Spomínaný 4. povodňový stupeň bude určite prekročený, no pesimistický scenár hovorí, že by Dunaj mohol stúpnuť až o ďalšie dva metre a prekonať úroveň 1000 cm.

 
 

Vývoj je však extrémne neistý, čo môžeme vidieť už na profiloch v Passau. Takto vyzerá aktuálny stav a vývoj na Dunaji v Passau.

vodný stav na Dunaji pred sútokom s riekou Inn
vodný stav na Dunaji pred sútokom s riekou Inn

V Passau však je o zhruba 2 kilometre ďalšia vodomerná stanica a to už na mieste, kde sa do Dunaja vleje voda z rieky Inn. Na tejto stanici vidieť už extrémnu odchylku toho, čo sa môže stať. Najvyšší povodňový stupeň by aj tu mal byť prekonaný, no či Dunaj  kulminuje okolo hranice 870 cm alebo až o tri metre vyššie na úrovni 1200 cm nie je nateraz jasné a rozptyl je, ako vidieť, extrémne veľký.

vývoj na Dunaji už po sútoku s riekou Inn
vývoj na Dunaji už po sútoku s riekou Inn

Tento rozptyl sa potom prejavuje aj na modelových predpovediach v Rakúsku.

Povodňová vlna sa bude šíriť cez Rakúsko

Vyššie spomínanú neistotu extrémne vidieť aj na očakávanom vývoji na Dunaji v Rakúsku. Už v prvom väčšom rakúskom meste Linec je predpoveď vývoja absolútne neistá a predpoveď je na úrovni veštenia. V utorok môže byť Dunaj na výške 520 ale aj 720 cm. Dunaj na výške 5 alebo 7 metrov je extrémny rozdiel.

vývoj Dunaja v Linzi
vývoj Dunaja v Linci

Čím ďalej ideme po rieke Dunaj, tak sa dostávame k Viedni. Tu je predpoveď taktiež veľmi neistá. Hladina môže opadnúť, ale aj prudko vzrásť.

vývoj hladiny Dunaja pri Viedni
vývoj hladiny Dunaja pri Viedni

Predpoveď ďalšieho vývoja na Dunaji je tak aktuálne extrémne náročná. Hlavné mesto Bratislava sa zatiaľ vôbec nemusí obávať a stavať nejaké protipovodňové zábrany.

Múdrejší budeme v pondelok večer na základe toho, čo sa v pondelok udeje v Alpách a na juhu Nemecka. Dunaj v Bratislave to môže zvládnuť s ľahkým prekročením 1. povodňového stupňa, ale pokojne sa môže stať, že situácia bude náročnejšia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd