Zem má „druhý mesiac“. Tu zistíte, ako ho môžete pozorovať aj vy

Zem má „druhý mesiac“. Tu zistíte, ako ho môžete pozorovať aj vy
Veronika Sádovská

Nový „druhý mesiac“ Zeme začal obiehať takmer pred týždňom, v nedeľu 29. septembra. Teraz sa dozviete, kde ho nájdete na nočnej oblohe a ako ho môžete pozorovať aj vy.

Vesmír dokáže poriadne prekvapiť, čoho priamymi účastníkmi sme aj my na Zemi. Na dva mesiace budeme mať druhý mesiac, teda prirodzenú družicu, ktorá bude obiehať našu planétu.

Vďaka mini-mesiacu, ktorý je v podstate malým asteroidom, sa okolie našej Zeme zmení. To, ako a kde ho nájdete na oblohe, sa dozviete nižšie.

 

Dva mesiace na dva mesiace

Mesiac obiehal našu planétu posledné štyri miliardy rokov a počas nasledujúcich dvoch mesiacov nebude sám, pretože známu cestu okolo Zeme podnikne aj asteroid s názvom „2024 PT5“ .

Profesor Carlos de la Fuente Marcos o neuveriteľnom vývoji vo vesmíre povedal: „Objekt, ktorý nás navštívi, patrí do pásu asteroidov Arjuna, sekundárneho pásu asteroidov vzniknutých z vesmírnych hornín, ktoré sledujú dráhy veľmi podobné Zemi v priemernej vzdialenosti od Slnka asi 150 miliónov kilometrov.“

Minimesiac možno definovať ako „dočasne zachytený objekt“ s priemerom približne 11 metrov. Jeho obeh sa oficiálne začal v nedeľu (29.9.) a bude tak robiť do 25. novembra. Mesiac, ktorý obieha našu planétu v tvare podkovy, sa nakoniec vráti na heliocentrickú dráhu, teda okolo Slnka, pričom sa znova vráti na obežnú dráhu Zeme v roku 2055.

 

Ako ho nájdete?

Žiaľ, voľným okom ho neuvidíme, dokonca ani obyčajným teleskopom či ďalekohľadom. Na jeho pozorovanie bude treba náročnejšie vybavenie. Je to preto, že 2024 PT5 je extrémne ťažké nájsť kvôli jeho veľkosti, ktorá je len 10 metrov.

Marcos dodal: „Objekt je príliš malý a slabý pre typické amatérske teleskopy a ďalekohľady. Objekt je však dobre v rozsahu jasov typických ďalekohľadov používaných profesionálnymi astronómami. Na pozorovanie tohto objektu je potrebný ďalekohľad s priemerom aspoň 30 palcov plus CCD alebo CMOS detektor, 30 palcový ďalekohľad a ľudské oko za ním stačiť nebudú."

Pre nadšencov je teda čas vybaviť sa profesionálnym ďalekohľadom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd