Výstrahy pred nebezpečným počasím stopli víkendové akcie. Program národnej púte v Šaštíne bude obmedzený

Zuzana Macháčová

Už nasledujúce hodiny prinesú rapídne zhoršenie počasia. V dôsledku toho museli zrušiť viacero podujatí, a to vrátane pútí veriacich, ktoré sa bežne konajú v súvislosti so sviatkom Sedembolestnej Panny Márie.

Veľmi nepriaznivé počasie, ktoré nás čaká v nasledujúcich dňoch, vyvoláva strach. Nebezpečné počasie prinesie tlaková níž ANETT. 

Tá prinesie vlnu lejakov, sneženia a povodní. Okrem toho nás však čaká aj výrazné ochladenie a silný nárazový vietor, ktorý môže vyvracať stromy.

Rušia sa akcie

Už včera sme vás informovali o viacerých podujatiach, ktoré kvôli počasiu dostali úplnú stopku, resp. ich organizátori presunuli na iný dátum. 

V dôsledku takéhoto počasia organizátori kvôli bezpečnosti pútnikov zrušili púť na hore Butkov, ktorá sa mala konať 14. septembra. Na sociálnej sieti uviedli: „Ďakujeme za porozumenie a tešíme sa na ďalšiu pútnickú sezónu v roku 2025.“

 
Zrušená púť na hore Butkov, zdroj: Kríž Butkov/FB
Zrušená púť na hore Butkov, zdroj: Kríž Butkov/FB

Obmedzili aj národnú púť v Šaštíne

Počas víkendu sa mala konať aj národná púť v Šaštíne. Avšak aj tu museli obmedziť program. Slávnostná svätá omša sa v nedeľu 15. septembra uskutoční vo vnútri baziliky.

Bratislavská arcidiecéza veriacich vyzvala, aby uprednostnili slávenie nedeľnej svätej omše vo svojich farnostiach. Svätá omša bude vysielaná aj v priamom prenose vo vysielaní STVR, TV LUX a Rádio Lumen.

Plánovaný duchovný program vo vnútri baziliky zostáva zachovaný. „Zrušený je však program v átriu kláštora pavlínov – Pútnické átrium a tiež služba spovedania v priestore oratória,“ priblížila Bratislavská arcidiecéza.

 

V dôsledku predpokladaného nadmerného podmáčania pôdy nebude možné využiť dočasné parkoviská, vyznačené na mape areálu. „Upozornenie platí aj na pohyb pod stromami v okolí Baziliky Sedembolestnej Panny Márie. Z dôvodu predpovede silného vetra, ktorý môže spôsobiť spadnutie konárov, sa treba tomuto priestoru vyhnúť,“ podotkla arcidiecéza.

Budú padať stromy

Pozor, pri lejakoch sa zintenzívni aj vietor. Silný nárazový vietor sa očakáva predovšetkým v okolí Bratislavy, Záhoria, Malých Karpát a Považia. Fúkať bude až do nedele a cez víkend to začne byť nebezpečné.

Výdatný dážď totiž rozmočí pôdu a stromy tak v podmáčanej pôde budú náchylné na silný vietor. Vietor môže ľahko vyvrátiť celé stromy aj s koreňmi. Na severozápade si preto dajte veľký pozor.

Viac o povodňovej situácii vo vašom okrese a silnom vetre nájdete na mape výstrah TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd