Výdatne pršalo nielen v Európe: Takto sa zazelenala SAHARA

Výdatne pršalo nielen v Európe: Takto sa zazelenala SAHARA
Ema Bazhaykin

Stredná Európa nie je jediným miestom, kde práve intenzívne prší. Aj Saharu, jedno z najsuchších miest sveta, zasiahli v septembri neobvykle silné dažde.

Aj keď je Sahara jedným z najsuchších miest sveta, zrážková činnosť tu nie je ničím neobvyklým. Aktuálne výdatné dažde ale postihli aj severnejšie položené a obvykle výrazne suchšie oblasti.

Meteorologické modely ukazujú, že v niektorých častiach Sahary by mohol spadnúť až päťnásobok priemerných septembrových zrážok.

Dážď a búrky nad Saharou začiatkom septembra
Dážď a búrky nad Saharou začiatkom septembra, zdroj: WeatherRadar

Podľa vedcov by súčasné výdatné dažde mohli súvisieť s neobvykle pokojnou sezónou hurikánov v Atlantiku. Tá síce obvykle vrcholí až v polovici septembra, podľa skorších predpovedí ale mala byť v dôsledku vysokých oceánskych teplôt oveľa intenzívnejšia.

 

Sahara sa zazelenala

Saharská púšť sa po zriedkavých dažďoch na prelome augusta a septembra, ktoré priniesli viac ako 500 % priemerného mesačného úhrnu v regióne, neobvykle zazelenala.

Satelitné snímky teraz ukazujú vplyv intenzívneho dažďa na región, pričom vegetácia v roku 2024 v porovnaní s rokom 2023 rastie aj v severnejších častiach Afriky, ktoré sú typické suchou púšťou.

Satelitné snímky zachytávajú vegetáciu (zelenú) nad Afrikou 13. septembra 2024.
Satelitné snímky Sahary v rokoch 2023 a 2024 zobrazujúce šírenie vegetácie.- © Európska únia, snímky Copernicus Sentinel-2

Časť vedcov sa prikláňa k vysvetleniu, že ide o prirodzený klimatický výkyv, iní jednoznačne vinia globálne otepľovanie. Niektorí tvrdia, že pravda je uprostred. Zrejme sa nad Saharou stretli prirodzené vplyvy s dôsledkami globálneho otepľovania.

Podľa niektorých klimatických modelov by sa výdatná zrážková činnosť mohla v dôsledku ohrievajúcich sa oceánov v budúcnosti posunúť viac na sever, a aj v súčasnosti suchších oblastiach Afriky by tak mohlo viac pršať.

 


Čo je príčinou?

Podľa Karstena Hausteina, výskumníka klímy z Lipskej univerzity v Nemecku, existujú dve možné príčiny tohto podivného posunu na sever.

„Prechod z El Niño do La Niña mohol ovplyvniť to, ako ďaleko na sever sa táto zóna posunula toto leto,“ povedal Haustein.

El Niño – prirodzený klimatický model, ktorý sa vyznačuje vyššími teplotami oceánov v rovníkovej oblasti Tichého oceánu, ktoré sú vyššie ako priemerné – zvyčajne vedie k suchším než normálnym podmienkam vo vlhkých častiach západnej a strednej Afriky. La Niña môže mať opačný efekt.

Ďalším významným faktorom je globálne otepľovanie.

Štúdia publikovaná v časopise Nature tento rok v júni zistila, že posuny smerom na sever v tejto zóne by sa mohli v najbližších desaťročiach vyskytovať častejšie, pretože hladiny oxidu uhličitého – vedľajšieho produktu znečistenia fosílnymi palivami – stúpajú a svet sa otepľuje

Silné dažde na juhu Maroke
Silné dažde na juhu Maroke, foto: CNN

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd