Víchrica Constanze zúri v Alpách. Prináša silný vietor s fénovým efektom

Víchrica Constanze zúri v Alpách. Prináša silný vietor s fénovým efektom
Veronika Salayová

Víchrica Constanze naplno zúri v Alpách, ale vetrené počasie sa začína prejavovať aj na Slovensku. Do Álp prináša nárazy vetra presahujúce rýchlosť viac ako 100 km/h. 

Tlaková níž Constanze sa v súčasnosti presúva z Atlantiku smerom do strednej Európy a prináša zrážky, ale aj veľmi silný vietor. Ten zúri aj v Alpách, kde sa vyskytujú aj vetry s fénovým efektom. 

Vietor s fénovým efektom je veľmi známy fenomén počasia v horských oblastiach. Ide o suchý a teplý vietor na záveternej strane hôr. Dva prevládajúce typy sú severný a južný fén. Označujú smer, z ktorého vietor fúka.

 

Tento veterný jav nastáva, keď relatívne vlhký vzduch narazí na prekážku a musí stúpať do určitej výšky. Pozorovať sa tak dá výlučne v okolí pohorí v závislosti od smeru vetra. S veľkou frekvenciu sa vyskytuje najmä v alpských dolinách, z času na čas sa objaví aj na Slovensku. 

V Alpách zúri silný vietor

Na exponovaných vrcholoch švajčiarskych, talianskych aj rakúskych Álp dnes dosahujú nárazy vetra rýchlosť vyše 100 km/h, v niektorých prípadoch aj viac ako 120 km/h.

Napríklad v Tirolsku vietor sviští s maximami do 80 km/h. Turistom v Alpách sa dnes rozhodne turistika neodporúča, keďže pohyb v horách môže byť veľmi nebezpečný.

Silný vietor zúri nielen v Alpách, ale aj v našej oblasti. Treba treba aj na Slovensku počítať s veľmi silným vetrom, ktorý by mohol byť aj nebezpečný. Pôda je totiž stále podmáčaná a silnejší vietor tak môže vyvrátiť labilnejšie stromy.

 

Viac o tom, kde si dať na Slovensku pozor na veterné počasie, nájdete v tomto samostatnom článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd