V Bratislave dosiahol Dunaj nový vrchol. Čoskoro začne klesať

Peter Minárik

Dunaj v Bratislave dnes o 14:30 dosiahol nový vrchol. Kulminuje už viac ako 48 hodín, no jeho maximálnu výšku sme v Bratislave zaznamenali až dnes. V nasledujúcich hodinách bude Dunaj opadať a situácia sa bude zhoršovať na juhu západného Slovenska.

Dunaj v Bratislave dnes dosahuje rekordné hodnoty, na ktoré majú vplyv dve udalosti. Z Moravy k nám dotiekla tá najväčšia masa vody a súčasne k nám po Dunaji dorazila druhá povodňová vlna, ktorá sa síce postupne rozplývala, ale ešte v našom meste tlačila rieku nahor.

Rieka Dunaj začala v Bratislave kulminovať ešte v pondelok večer po 19:30. Hladina rieky prestala výraznejšie rásť a od tej doby zostáva hladina viac menej rovnaká, no kolíše v intervale ±20 cm.

Ako vidieť aj na vývoji rieky, tak Dunaj kolíše a vodný stav je závislý od jednotlivých vĺn, no veľmi pomaly stúpal a to až do dnešného popoludnia.

vývoj vodného stavu Dunaja v Bratislave
vývoj vodného stavu Dunaja v Bratislave, zdroj: SHMÚ
 

Vrchol má hodnotu 985 cm

Dnes o 02:15 sme na Dunaji zaznamenali novú maximálnu hladinu v Bratislave. Dunaj vtedy dosiahol výšku až 983 cm a zdalo sa, že je to už definitívny vrchol.

Popoludní však o 14:30 bola na Dunaji zaznamenaná ďalšia vlna, ktorá toto maximum prepísala s hodnotou 985 cm.

Hladina rieky však už nemá dôvod stúpať vyššie a to z dvoch zásadných dôvodov. Prvým je, že v povodí Dunaja prestalo pršať a pokles Dunaja je už zaznamenávaný na všetkých rakúskych staniciach, naposledy dnes večer v Hainburgu, kde začal Dunaj výraznejšie klesať.

V Hainburgu začal Dunaj klesať
V Hainburgu začal Dunaj klesať, foto: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska

Druhým dôvodom je vyvrcholenie povodňovej vlny z Moravy, ktorá na horných a aj na stredných úsekoch začína dotekať.

 

Od ranných hodín tak bude Dunaj pod Devínom a v Bratislave výraznejšie klesať. Na 3. stupni povodňovej aktivity sa však Dunaj udrží ešte počas celého zajtrajšieho dňa a pod 2. stupeň klesne až v piatok ráno.

Dunaj má to najhoršie za sebou a aktuálne hodnoty tak dosiahli úrovne zhruba 40-ročnej povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd