Stredozemné more je naďalej veľmi horúce. To spôsobí ešte veľké problémy. Hrozia záplavy

Stredozemné more je naďalej veľmi horúce. To spôsobí ešte veľké problémy. Hrozia záplavy
Veronika Salayová

Stredozemné more je naďalej veľmi horúce. Kombinácia teplého mora a poveternostná situácia spôsobí, že obľúbené dovolenkové krajiny čoskoro zasiahnu prívalové povodne. 

Voda v Stredozemnom mori je začiatkom septembra stále mimoriadne teplá. Najvýraznejšie anomálie sú v Tyrrhenskom, Jadranskom, Iónskom a Egejskom mori. Tieto teploty vody sú asi o 4 až 6 °C vyššie ako priemer, čo je extrém, informuje Severe Weather Europe

Koncom augusta bola teplota vody v južnom Stredozemnom mori, v Tyrrhenskom mori, v severnom Jadranskom mori a vo východnom Stredomorí stále medzi +28 a +30 °C.

Teplotu Stredozemného mora treba veľmi pozorne sledovať hlavne koncom leta a začiatkom jesene, keďže teplé moria zohrávajú dôležitú úlohu pri zrážkach.

 


Platí pravidlo, že čím teplejšie sú moria, tým extrémnejšie prívalové zrážky sa môžu vyskytnúť. V minulosti sa objavilo množstvo prípadov, keď niekoľko stoviek mm zrážok viedlo k ničivým záplavám. Jedným z nedávnych príkladov boli katastrofické dažde v Slovinsku 4. augusta 2023.

Taliansko, Slovinsko a Chorvátsko zasiahnu povodne

Silné dažde však už mieria do Talianska, kde sa v pondelok objavia prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť povodne. Búrky sa rozšíria zo severného Talianska v noci z nedele na pondelok smerom k Jadranskému moru a na Balkánsky polostrov. 

očakávané úhrny zrážok
očakávané úhrny zrážok, zdroj: SWE

Očakáva sa, že tieto búrky prinesú intenzívne zrážky, silný vietor, bleskové povodne a nie sú vylúčené ani tornáda pozdĺž pobrežia Ligúrskeho zálivu a severného Jadranu.

 

Pobrežie Jadranu by preto malo byť v stave pohotovosti. Týka sa to najmä severného Talianska, Slovinska a Chorvátska.

Tieto oblasti od nedele do utorka zasiahnu zrážky s úhrnmi 150 až 200 mm za približne 48 hodín. Najmä pobrežné oblasti dotknutých krajín sa musia pripraviť na intenzívne prívalové povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd