Šokujúce FOTO: Dunaj zaplavil centrum Budapešti. Voda spôsobila najväčšiu povodeň za 10 rokov

Veronika Salayová

Dunaj zaplavil centrum Budapešti. Voda sa vyliala z brehov a zaliala blízke cesty a chodníky. Výška vody siahala na cyklochodníku pri brehu až do výšky 1 metra. Podľa maďarských meteorológov ide o najhoršiu povodeň v Budapešti za posledných 10 rokov. 

Dunaj dnes ráno o 5.00 h v Budapešti kulminoval na 830 centimetroch a už na hornom toku klesá. O 11. hodine už hladina v úseku Budapešť klesla o 5 cm.

Podľa maďarského meteorologického portálu Idókép ide o najväčšiu povodeň v Budapešti za posledné roky. Najvyšší stav vody bol 830 centimetrov, čo je o 61 centimetrov menej ako najvyšší stav v roku 2013.

Vo Váci kulminovala rieka v noci na 743 centimetroch a odvtedy hladina klesla o 2 centimetre. A v Ostrihome je hladina o 15 centimetrov nižšia, odkedy kulminovala v piatok popoludní. 

 

Centrum Budapešti pod vodou

Priam šokujúce fotografie z centra Budapešti ukazujú vyliaty Dunaj z brehov a zaplavené okolité oblasti ako blízke cesty a cyklochodníky. Promenáda pri Dunaji tak bude teraz niekoľko dní v Budapešti nemožná.

Na južných úsekoch môže hladina Dunaja taktiež prekročiť 3. SPA a rieka môže kulminovať pri Moháči v stredu ráno.

Na základe predpovede národnej varovnej služby pred povodňami opustí povodňová vlna územie Maďarska do polovice budúceho týždňa. 

 

Pozrite si zatopené oblasti Budapešti na šokujúcich fotografiách. Nájdete ich hneď pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd