Pravdepodobnosť, že asteroid Apophis zasiahne Zem, môže byť o niečo vyššia, než sme si mysleli

Pravdepodobnosť, že asteroid Apophis zasiahne Zem, môže byť o niečo vyššia, než sme si mysleli
Veronika Sádovská

Potenciálne nebezpečný asteroid preletí okolo Zeme už o niekoľko rokov. Najnovšie vedci zistili, že riziko zrážky so Zemou je vyššia ako si pôvodne mysleli.

Nová štúdia skúmajúca potenciálne nebezpečný asteroid 99942 Apophis naznačila, že pravdepodobnosť dopadu v roku 2029 alebo 2036 je o niečo vyššia, ako si vedci pôvodne mysleli.

Keď bol Apophis prvýkrát objavený v roku 2004, pozorovania ho krátko umiestnili na úroveň 4 na stupnici nebezpečenstva nárazu, pričom skóre 0 znamená, že pravdepodobnosť nárazu je nulová alebo veľmi nízka a 10 znamená „zrážka je istá, schopná spôsobiť globálnu klimatickú katastrofu, ktorá môže ohroziť budúcnosť civilizácie, ako ju poznáme, či už zasiahne pevninu alebo oceán."

Zatiaľ čo úroveň 4 môže ako relatívne nízka, je to najvyššia úroveň akéhokoľvek objektu, ktorý bol objavený, odkedy NASA začala monitorovať potenciálne nebezpečné objekty v blízkosti Zeme (NEO).

 

Čaká nás blízke stretnutie

„Blízke stretnutie, ktoré si zasluhuje pozornosť astronómov," tak NASA opisuje úroveň 4. „Súčasné výpočty dávajú 1 % alebo väčšiu šancu na kolíziu schopnú regionálnej devastácie. S najväčšou pravdepodobnosťou nové teleskopické pozorovania povedú k preradeniu na úroveň 0 Pozornosť verejnosti a verejných činiteľov si zaslúži, ak je stretnutie vzdialené menej ako desať rokov."

Pri aktuálnej trajektórii dopad na Zem nehrozí, ale nevieme či nejakýdalší objekt nevychýli Apophis zo svojej súčasnej dráhy. V novej štúdii sa kanadský astronóm Paul Wiegert pokúsil pozrieť na pravdepodobnosť, že sa malý objekt zrazí s Apophisom a presmeruje ho na Zem. V predchádzajúcej štúdii sa Wiegert a spoluautor Ben Hyatt pozreli na katalóg známych asteroidov a vylúčili kolíziu, hoci existovala malá pravdepodobnosť kolízie s materiálom, ktorý cestuje s niekoľkými objektmi.

 

Nová štúdia priniesla nové predpovede

Nová štúdia skúmala, aká veľkosť objektu by bola potrebná na posunutie Apophisu na trajektóriu viazanú na Zem v roku 2029, ako aj jeho uvedenie na iné trajektórie, ktoré by po jej blízkom priblížení v roku 2029 viedli ku kolízii so Zemou ďalej po čiare.

Zlou správou je, že relatívne malý objekt, približne 0,6 metra (2 stopy), by mohol stačiť na zatlačenie asteroidu do jednej z trajektórií okolo Zeme, čo by ho mohlo nasmerovať na neskorší dopad. Na vytvorenie nárazu v roku 2029 by sa Apophis musel zraziť s objektom dlhým približne 3,4 metra (11,2 stôp).

Pravdepodobnosť, že naň narazí menší objekt a nastaví ho na kurz pre neskorší dopad, sa však počíta na menej ako 1 k miliónu. To je stále veľmi dobrá šanca, aj keď riziko dopadu je o niečo vyššie, ako sme si predtým mysleli.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd