Povodne v Poľsku: Hasiči zachraňovali amerických vojakov

Ema Bazhaykin

Poľskí hasiči museli v utorok zo zurčiacej vody vyťahovať dvoch amerických vojakov, ktorých v Trzebieńi (Dolné Sliezsko) uniesol prúd rieky Bóbr.

O záchrannej akcii informoval počas ranného zasadnutia krízového štábu vo Vroclave zástupca náčelníka polície Roman Kuster.

Incident sa podľa neho odohral v Trzebine (župa Boleslav, Dolnosliezske vojvodstvo). „Dvaja americkí vojaci sa pokúsili prejsť cez nivu rieky Bóbr, keď ich uniesol prúd. Preplávali dvesto metrov a potom sa chytili stromu, kde čakali na pomoc záchranárov,“ opisuje udalosť.  

Na breh vyšli až s pomocou člna Štátneho hasičského zboru. Vojakov potom previezli na ich útvar a odovzdali veliteľovi, ktorý na nich dohliada.

 

Podobných zásahov je veľa

Kuster tiež poznamenal, že podobných zásahov je veľa.

„Sme pripravení do hodiny vyslať približne 400 záchranárov tam, kde ich potrebujú. Celkovo disponujeme približne 2 200 záchranármi z celého Poľska, ktorí sú kedykoľvek pripravení na akciu,“ ubezpečil.

Počas dopoludňajšieho zasadnutia krízového štábu vo Vroclave zástupca policajného veliteľa uviedol, že podľa informácií z posledných 24 hodín zahynulo pri povodni sedem ľudí, tieto čísla sa však líšia a niektoré úrady hovoria už aj o desiatich mŕtvych.

O nezvestných osobách zatiaľ nie sú žiadne správy.

 

„Počas predchádzajúcich 24 hodín bolo vykonaných 23 hliadkových a 17 dopravných letov. Evakuovaných bolo 55 ľudí. Od začiatku operácií bolo loďou evakuovaných celkovo 195 ľudí,“  uviedol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd