Polárna žiara sa predsa len ukázala. Pozrite si fotografie

Polárna žiara sa predsa len ukázala. Pozrite si fotografie
Veronika Sádovská

Polárna žiara sa počas noci predsa len ukázala, avšak bola len veľmi slabá. Voľným okom bola viditeľná len veľmi ťažko, fotoaparátom ste mohli zachytiť slabú červenú farbu.

Aj napriek zlým predpovediam to počas noci vyšlo a objavila sa na našom území polárna žiara. Bola však len veľmi slabá a zachytiť ste ju mohli fotoaparátom, voľným okom ste ju nespozorovali.

Zachytili ju aj webkamery a ako je na nich zjavné, takmer sa dnes v noci ani neoplatilo vstávať. Vhodné podmienky na jej pozorovanie nastali krátko po 23. hodine, kedy ju zachytili maďarské webkamery a okolo 2. hodiny ráno v Rakúsku. Na oboch miestach vidíme aj oblačnosť.

 

Silná slnečná erupcia

Cez víkend došlo k veľmi silnej slnečnej erupcii, ktorá k nám vyslala veľké množstvo koronálnej hmoty. Tá spôsobila geomagnetickú búrku triedy až G3, čo je vhodné pre pozorovanie polárnej žiary na našom území, malo to však jeden problém.

Príchod tejto hmoty sa o niečo oneskoril a nebeskú šou si vychutnali v Amerike a Kanade, keďže k nám dorazila v čase, keď sme my mali deň. Nejaké zvyšky polárnej žiary sme ale mohli zaznamenať aj my.

Tá však bola len veľmi slabá a jej pozorovaniu bránila aj oblačnosť. Pozrite si teda zábery v webkamier v galérii pod článkom. Uvidíte ju ako slabú červenú farbu. Silnejšia bola napríklad vo vyšších výškach, ako ukazujú zábery z rakúskych hôr.

 

Prílev častíc sa znižuje

V najbližších dňoch by sa už prílev častíc z tejto erupcie mal znižovať, hoci sa na našom území znova vyjasní. Dnes ešte nejaké častice zo Slnka k nám prídu, ale bude ich už podstatne menej, aby vytvorili silnú geomagnetickú búrku.

Slnko je však v období vrcholu svojej aktivity, takže ostaňte v strehu. Erupcie sú ťažko dopredu predvídateľné, čiže ďalšia môže prísť o pár dní aj týždňov.

Ak tu ale máme nadšencov a niečo ste počas tejto noci odfotili, môžete sa s nami podeliť. Svoje fotografie môžete posielať na náš web, whatsapp alebo do facebookovej skupiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd