Po ničivom zemetrasení na východe Slovenska začali búrať prvé domy. Obyvatelia majú slzy v očiach

Dominik Cenkner

Aj keď od ničivého zemetrasenia na východe Slovenska uplynuli už viac ako dva mesiace, obyvatelia dotknutých obcí stále riešia jeho následky. Otrasy spôsobili vážne škody aj v obci Baškovce v okrese Humenné, kde v týchto dňoch začali s búraním troch rodinných domov.

„Pracuje sa od 7.00 h do 16.00 h, keď je ešte vidno. Keď sa prvý dom dokončí, pôjde sa na druhý a po sviatkoch by sa mal dokončiť tretí dom. Rozhodnutie na búracie práce je vydané do konca roka. Keby došlo k nejakému prieťahu, nie je problém to povolenie predĺžiť,“ uviedol pre TASR starosta obce Baškovce, Pavol Tamáš.

Po tom, čo budú práce dokončené, zostane na pozemkoch len „zelená“ lúka. Dotknutí obyvatelia by na jar mali začať s výstavbou nových domov. 

„Je to veľmi ťažké, mali ste dom a z minúty na minútu nemáte nič. Deti tu mali súkromie, behali vonku a teraz sme v trojizbovom byte v Humennom. Švagriná s dievčatami išla preč a nám uvoľnila byt, lebo inakšie by sme nemali kam ísť,“ povedala majiteľka domu, ktorý začali búrať.

Dom z roku 1999 si kúpili pred piatimi rokmi na hypotéku. Postupne ho opravovali.

Búracie práce v obci Baškovce po ničivom zemetrasení, zdroj: Pavol Tamáš
Búracie práce v obci Baškovce po ničivom zemetrasení, zdroj: Pavol Tamáš

K dispozícii je viacero zbierok

V obci Baškovce musia krátko pred Vianocami zbúrať 3 rodinné domy. Niekoľko ďalších je však poškodených a vyžadujú opravy. 

Pomôcť dotknutým obyvateľom môžete finančne prevodom na obecné číslo účtu. IBAN účtu obce Baškovce - SK48 5600 0000 0089 0056 8001.

Škody po zemetrasení majú aj ďalšie obce, k dispozícii je preto viacero zbierok. Jednu z nich organizuje aj Združenie miest a obcí Slovenska. V tomto prípade je k dispozícii transparentný účet SK83 0900 0000 0052 0848 0245. O prerozdeľovaní zdrojov z Transparentného účtu rozhodne Predsedníctvo ZMOS na základe návrhu predsedov dotknutých regionálnych združení miest a obcí v území, ktorí detailne poznajú situáciu v regiónoch.

Do pozornosti dávame aj platformu Donio. Dodnes sa tam vyzbieralo viac ako 83 200 €. Pomôcť tak môže každý, stačí si len vybrať akým spôsobom.

Zemetrasenie na východe Slovenska

Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie 9. októbra. Malo silu 4,9 magnitúdy a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody. Tie sa počítajú v miliónoch eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd