Pivo aj Kofola odplávali a sudy pristáli ľuďom na dvoroch. Čo s nimi môžu robiť?

Dominik Cenkner

Nápojárska skupina Kofola sa pomaly oklepáva z ničivých povodní, ktoré sa prehnali Krnovom, Hanušovicami aj Litovlí. Vo všetkých troch mestách má firma svoje podniky. Najhoršia situácia je teraz v krnovskom podniku, kde výroba stojí a prebieha odpratávanie po povodni. Pivovary Holba a Litovel nakoniec voda zásadne nezasiahla a škody sú minimálne. Spoločnosti odplávali sudy s nápojmi a skončili ľuďom na dvoroch. Môžu si ich nechať?

„Kým pivovarskí kolegovia už v podstate na všetkých lokáciách pomaly obnovujú prevádzku, v Krnove bude rekonvalescencia trvať dlhšie, určite v priebehu niekoľkých týždňov,“ opisuje tlačová hovorkyňa Jana Ptačinská s tým, že vyplavený bol okrem iného aj sklad obalov a silná povodňová vlna firme odniesla 12 tisíc vratných nerezových sudov (KEGov), ktoré využívajú na čapované nápoje. Informuje o tom portál idnes.cz.

„Veľmi nás teší, že viac ako tisícka obalov je späť. Ľudia nám posielajú fotky z rôznych kútov koryta rieky a zdieľajú s nami konkrétne polohy, kam sudy doputovali. Chceme všetkým týmto poctivým nálezcom veľmi poďakovať. Pokiaľ by na nich ktokoľvek narazil, stačí nás kontaktovať. Vďaka našim obchodným tímom sme schopní si ich vyzdvihnúť kdekoľvek po Česku,“ dopĺňa hovorkyňa Kofoly Jana Ptačinská.

Pivovary povodne ustáli

Podľa hovorkyne v hanušovickom pivovare Holba zasiahla voda príjazdovú oblasť areálu, do výroby a pivníc sa nedostala. Počas utorka tak už mohlo postupne dôjsť k obnove prevádzky pivovaru.

 

„V Litovli sa pracuje na odstránení následkov povodne, ktoré by vďaka pripravenosti pivovaru nemali byť fatálne. Zasiahnuté boli predovšetkým obslužné sektory, výrobné časti len minimálne,“ dopĺňa Jana Ptačinská s tým, že v přerovskom Zubri sa čierne scenáre nenaplnili a rieka Bečva sa cez svoje brehy nepreliala.

Drvivú väčšinu výrobkov je nápojár schopný pokryť z iných výrobných závodov v Mníchove Hradišti alebo Rajeckej Lesnej na Slovensku. Minerálne vody sa potom stáčajú v závodoch v Moravskom Beroune (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunní) a Kláštor pod Znievom (Kláštorná Kalcia), ktoré vodou zasiahnuté neboli.

„Prevádzka firmy ako celku je teda zaistená. Veríme, že Kofola je silná firma, ktorá sa už v minulosti vyrovnala aj s inými ťažkými situáciami, a vyrovná sa teda aj s touto. Horšie sú na tom ľudia bez strechy nad hlavou, teda napríklad aj naši zamestnanci, pre ktorých organizujeme pomoc a plánujeme uvoľniť na ich pomoc ďalšie milióny korún,“ dopĺňa hovorkyňa Kofoly.

Čo môžu ľudia so sudmi urobiť?

Ako sme už uviedli, mnohí ľudia poctivo nahlasujú polohu sudov, niektorí aj priamo z vlastných dvorov. Nechať si ich však nemôžu.

Podrobnosti pre idnes.cz priblížil advokát z Hradce Králové, Zdeněk Cvejn. Keď vám niečo pripláva na pozemok, tak si to v prvom rade ponechať nemôžete. Pokiaľ je vlastník zrejmý, musíme na to pozerať ako na vec stratenú a vlastníkovi alebo držiteľovi ju vrátiť. V prípade, že sa nevie, čia tá vec je, tak treba ohlásiť nález obecnému úradu. Tomu ju aj môžete zveriť,“ uviedol.

 

Nálezca môže žiadať aj o tzv. nálezné. „Nálezcovi pripadá nálezné vo výške jednej desatiny hodnoty nájdenej veci,“ dodal Cvein.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd