V nedeľu sa počasie výrazne zmení. Príde ochladenie, silný vietor aj sneženie

V nedeľu sa počasie výrazne zmení. Príde ochladenie, silný vietor aj sneženie
Veronika Salayová

Počas nedele sa v našej oblasti výrazne zmení počasie. Studený front prinesie silný vietor aj zrážky, ktoré by dokonca na niektorých miestach mohli byť aj snehové.

Do našej oblasti prichádza zmena počasia. Vplyv tlakovej výše, ktorý priniesol vcelku ešte príjemné jesenné teploty do +20 °C, bude postupne slabnúť a zároveň postúpi do našej oblasti od severozápadu frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa prehĺbi nad Severným morom a premiestni sa nad Baltské more.

Tento prichádzajúci studený front prinesie zmenu počasia už počas nedele, a to v podobe ochladenia, silného vetra a zrážok, ktoré by na niektorých miestach mohli byť aj snehové.

V Česku hrozia aj búrky

Táto zmena sa najprv prejaví u našich západných susedov, kde budú prejavy studeného frontu o niečo výraznejšie. Okrem vetra dorazí do Čiech aj línia prehánok a zrážok, ktorá pomerne rýchlo prejde cez celé územie od západu na východ. 

 

Počas rána a dopoludnia môžu zrážky výnimočne sprevádzať aj bleskové výboje a obyvateľov západných Čiech tak môžu ráno zobudiť búrky.

V nedeľu sa tu už aj citeľne ochladí a na hrebeňoch Krkonôš, približne v nadmorskej výške nad 1 100 m, sa budú meniť kvapalné zrážky na snehové, informuje ČHMÚ. 

Snežiť bude aj v Tatrách

Studený front z Čiech počas nedele postúpi aj nad Slovensko, kde bude meniť počasie okolo poludnia. Prvé zrážky sa objavia na severozápade Slovenska a budú mieriť na východ. Zrážky nebudú síce výdatné, pôjde skôr len o prehánky, ale vplyvom ochladenia sa aj v Tatrách opäť objavia snehové vločky a vrcholky našich najvyšších hôr sa opäť mierne zabelejú. 

Turisti, ktorí sa chystajú na jesennú turistiku do Vysokých či Nízkych Tatier, by sa mali zároveň pripraviť na veľmi veterné počasie s nízkou pocitovou teplotou. Vietor na horách bude dosahovať rýchlosť až 120 km/h. 

nárazy vetra v nedeľu popoludním
nárazy vetra v nedeľu popoludním, zdroj: iMeteo
 

 

Južnú polovicu Slovenska zrážky nečakajú, avšak aj tu sa citeľne ochladí. Nedeľňajšie teploty už nad hranicu +20 °C nevystúpia a treba sa pripraviť aj na nočné mrazy. Teplotné minimá počas ďalších nocí budú klesať až -1 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Zajtra
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Piatok
Oblačno
13 °C / 2 °C
Lukáš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd