Jesenné počasie praje tomuto záhadnému úkazu: Videli ste ho už?

Jesenné počasie praje tomuto záhadnému úkazu: Videli ste ho už?
Ema Bazhaykin

Jeseň praje pozorovaniu záhadného javu, o ktorom v Tatrách dodnes kolujú strašidelné povery. Ako však v skutočnosti vzniká tento meteorologický jav, ktorému sa hovorí aj „Brockenský prízrak“?

Niektorí mu hovoria „Brockenský prízrak“, pod Tatrami ho poznajú ako „tatranské vidmo“, v skutočnosti ide o optický jav – gloriolu.

Medzi Tatrancami, ktorí sem-tam zablúdili na končiare našich veľhôr a stretli sa tam s týmto „čudom“, od nepamäti kolovali legendy o zlých znameniach či duchoch hôr.

Aká je však pravda o tomto meteorologickom jave, ktorému sa darí najmä na jeseň?

 

Čím je v skutočnosti tajomný tieň so svätožiarou?

Tento druh glorioly - halového javu, oddávna strašil nielen dobyvateľov Tatier, ale aj všetkých priaznivcov horskej turistiky po celom svete.

Názov „Brockenský prízrak“ dostal v Nemecku, kde sa jav zjavoval na Brockene, najvyššom vrchu národného parku Harz.

Postava tieňa so svätožiarou na pozadí hmly však nie je žiadnym strašidlom, ale obyčajným meteorologickým úkazom, ktorý sa dá ľahko vysvetliť a často sa s ním turisti stretávajú práve na jeseň.

Ide totiž o fenomén, ktorý možno pozorovať len za veľmi špecifických podmienok. Vyskytuje sa na vrcholoch hôr a to najčastejšie počas rannej hmly.

 

Táto unikátna farebná svätožiara, nazývaná aj gloriola (z ang. glory), vzniká, keď je vzduch plný kvapiek dažďa či hmly a tieto kvapky následne rozptýli svetlo. 

Ak na pozorovateľa svieti Slnko nízko nad obzorom, jeho tieň sa potom premietne na oblaky alebo hmlu pod ním.

Takýto krásny Brockenský prízrak pozorovali v Slovinsku

Ideálne podmienky na pozorovanie tohto úkazu panovali aj ku koncu septembra v Slovinsku.

Nádherný Brockenský prízrak sa podarilo odfotiť 29. septembra na Križnej Gore v obec Škofja Loka v Slovinsku.

Aj keď najbližšie dni budú na našom území upršané, budúci týždeň sľubuje návrat pekného počasia. Využite teda koniec babieho leta a vybehnite na niektorý z našich končiarov, kde sa aj vám možno podarí stretnúť toto „tatranské strašidlo“.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd