Európou sa šíri nový variant covidu: Vedci varujú, že je ešte nákazlivejší

Európou sa šíri nový variant covidu: Vedci varujú, že je ešte nákazlivejší
Ema Bazhaykin

Nový variant covidu-19 sa rýchlo rozširuje v európskych krajinách. Podľa odborníkov môže byť ďalším typom, ktorý sa stane dominantným. Stále ide pritom o mutáciu variantu omikrón a aktuálne očkovanie by proti nej malo byť účinné.

V európskych krajinách sa šíri nový variant ochorenia covid-19 s označením XEC. Je hybridom predchádzajúcich subvariantov KS.1.1 a KP.3.3, ktoré sú v súčasnej dobe na starom kontinente dominantné.

Podľa odborníkov by táto nová mutácia mohla byť tou, ktorá prevezme velenie. „V tejto chvíli sa zdá, že variant XEC bude mať najväčšiu šancu na to, aby sa presadil,“ uviedol v nedeľu na sieti X americký kardiológ Eric Topol.

Nový variant je nákazlivejší než predchodcovia

Vedci už v auguste podľa denníka The Independent predpovedali, že tento variant by sa mohol presadiť a rýchlejšie rozšíriť už za niekoľko týždňov alebo mesiacov. Dáta naznačujú, že XEC sa každým dňom veľmi rýchlo rozširuje a má výhodu oproti predtým známym mutáciám.

 

Variantu mali prvýkrát zaznamenať v júni v Berlíne a teraz sa pomerne rýchlo šíri po Európe, Severnej Amerike a Ázii. V Slovinsku v auguste zaznamenali vysokú mieru nákazy týmto variantom, až vyše desať percent nakazených malo práve XEC.

Podľa údajov amerického neziskového inštitútu  Scripps Research tvorí XEC zatiaľ najmenej jedno percento všetkých odobraných vzoriek v Slovinsku, Belgicku, Nemecku a Holandsku. Mutácia sa už tiež podľa týchto dát objavila vo Veľkej Británii, Dánsku, Francúzsku, Írsku, Švédsku, Taliansku a Španielsku.

Bude potrebné preočkovanie?

Príznaky sú podobné ako u predchádzajúcich variantov covidu vrátane horúčky, bolesti v krku, kašľa, straty čuchu, nechutenstva a bolestí tela. Keďže však stále ide o podtyp línie omikrón, odborníci tvrdia, že aktuálne očkovanie a preočkovanie by poskytlo dostatočnú ochranu pred závažným ochorením a hospitalizáciou.

 

„Očkovanie je najúčinnejším opatrením na ochranu pred závažnejšími formami COVID-19 a sezónnej chrípky,“ uvádza Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Odporúča preočkovanie pred zimou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd