Do Európy mieri silný medikán. Pôjde o prvý medikán tohto roku. Zrážok bude extrémne veľa

Veronika Salayová

Dnes začali meteorológovia vydávať výstrahy pred nepriaznivým počasím, ktoré čoskoro zasiahne južné krajiny Európy. Medikán prinesie so sebou obrovské množstvo zrážok a hrozia aj masívne povodne.

Juh Európy čaká veľmi nepriaznivé počasie, ktoré prinesie formujúci sa medikán. Synoptické mapy európskeho modelu ECMWF jasne ilustrujú trajektóriu atlantickej poruchy prichádzajúcej z oceánu, ktorá sa potom cez víkend stane stredomorským cyklónom nad Talianskom.

Pôjde o prvý medikán tohto roku, ktorý bude veľmi bohatý na zrážky, ako predikujú aj naše modely, ktoré taktiež veľmi jasne zvýrazňujú obrovské množstvo zrážok, ktoré spadne najprv v Španielsku a Francúzsku a následne v Taliansku, kde medikán zotrvá najdhšie.

Akumulovaný úhrn zrážok
Akumulovaný úhrn zrážok, Zdroj: iMeteo

Medikán do centrálnej oblasti Španielska prinesie do 180 mm zrážok a výrazné množstvo naprší aj v Pyrenejách. Poriadnu eskaláciu nepriaznivého počasia následne zažije Taliansko deň za dňom počas celého týždňa.

Vo štvrtok budú zrážky na severe krajiny ešte len mierne s úhrnmi do 50 mm, zatiaľ čo v piatok čaká Talianov prudké zosilnenie nepriaznivého počasia so silnými búrkami a prívalovými zrážkami vo veľkej časti krajiny. Úhrny zrážok sa budú na severe Talianska pohybovať až do 230 mm.

 

Kritickým dňom bude sobota, kedy bude výdatne pršať na veľkej časti Talianska od severu po juh a hrozia už aj povodne. V nedeľu sa zlé počasie začne sústreďovať do južných oblastí, najmä medzi Kalábriou a Sicíliou, kde môže napršať viac ako 150 mm zrážok. V týchto oblastiach bude pretrvávať zlé počasie aj v prvých dňoch budúceho týždňa a hrozia tu masívne záplavy. 

Čo sú to medikány?

Medikán je označenie pre stredomorský tropický cyklón nad Stredozemným morom. Medikány sú oveľa výraznejšie a silnejšie ako bežné cyklóny, a prinášajú veľmi silný vietor a intenzívne zrážky.

Aby medikán vznikol, tak je potrebné, aby bola teplota vody Stredozemného mora vysoká. No narozdiel od hurikánov, ktoré sa tvoria nad vodou s teplotou +26 °C a vyššie, sú medikány schopné sa vyvinúť aj nad chladnejším morom. 

Dôležitý je však teplotný kontrast. Medikán často vzniká, ak nad Stredozemné more zatečie studený vzduch od severu. Tým vznikne výrazný teplotný kontrast a začne sa tvoriť oblačnosť, ktorá sa začne formovať do tzv. oka, ktoré vytvára stúpajúci teplejší vzduch. 

 

Medikány vznikajú čoraz častejšie, keďže teplota Stredozemného mora je čoraz teplejšia. Priemerne sa vytvorí jeden medikán za rok. Tento medikán bude túto sezónu prvým v južnej Európe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd