Dunaj dosiahol výšku 970 cm, no klesať bude pomaly. Z Rakúska prichádza viac vody

Veronika Salayová

Dunaj na Slovensku kulminuje na najvyššom 3. povodňovom stupni. Hladina rieky však v Bratislave bude opadávať len veľmi pomaly, pretože v Alpách dochádza k otepleniu a začína sa topiť masa snehu. 

Dunaj v okolí Bratislavy už kulminuje a bude pomaly klesať. Všetky vodomerné stanice v širšom okolí Bratislavy počítajú s miernym poklesom hladiny Dunaja.

Včera o 17:45 h dosiahol Dunaj v Bratislave po prvýkrát výšku 950 cm. Dunaj v Bratislave dosiahol úroveň 30-ročnej povodne.

Najvyšší stav bol v Bratislave zaznamenaný počas uplynulej noci o 2.30 h s výškou hladiny až 970 cm. Aktuálne je o 10.00 hod. hladina Dunaja v Bratislave na hodnote 966 cm. 

 

Aktuálne Dunaj dosahuje 3. SPA a ďalej už nestúpa. Za naším hlavným mestom však hladina rieky stúpa a dosahuje 2.SPA. Veľká voda sa z Bratislavy presúva smerom do Maďarska. 2.SPA je v Gabčíkove, Medveďove aj Komárne.

Topiaci sneh v Alpách 

Avšak veľa vody sa očakáva na Dunaji aj v ďalších dňoch, keďže v Rakúsku sa začína otepľovať a v Alpách ležia desiatky centimetrov snehu, ktoré prinieslo výrazné ochladenie spolu s tlakovou nížou.

V Alpách sa aktuálne od výšky 1 500 m n. m. nachádzajú veľmi bohaté zásoby snehu. Výška snehu dosahuje 100 až 150 cm a tento sneh sa teraz bude topiť a začne zásobovať prítoky Dunaja.

 

V dôsledku prúdenia teplejšieho vzduchu sa začne sneh v rakúskych Alpách topiť a veľká časť vody skončí v Dunaji. Na Slovensku už síce neočakávame výrazný vzostup Dunaja, no jeho hladina bude klesať v týchto dňoch len veľmi pomaly. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd