Do Európy mieri prvý vpád arktického vzduchu. Prinesie zimné počasie

Do Európy mieri prvý vpád arktického vzduchu. Prinesie zimné počasie
Veronika Salayová

Počasie v Európe sa začína meniť. Budúci týždeň má severozápadnú Európu zasiahnuť studený arktický vzduch zo severného pólu, ktorý výrazne zníži teploty na našom kontinente. O slovo sa prihlási aj prvé zimné počasie. Kde?

Zimné teploty by mali prísť do rozpálenej a zatiaľ horúcej Európy nezvyčajne skoro. Do Európy totiž mieri polárny vzduch, ktorý výrazne zníži teploty na takmer celom našom kontinente.

Najväčšie ochladenie pritom zasiahne severozápad Európy, pričom teploty budú prudko klesať dole, hlavne vo Veľkej Británii. Výrazné ochladenie sa však dotkne aj Nemecka či Francúzska. 

 

 

 

Dorazí aj prvé sneženie

Studený vzduch najviac zasiahne Britské ostrovy už začiatkom budúceho týždňa, kde spôsobí takmer až zimnú atmosféru, a to najmä v severných častiach. Vo výške 1 500 metrov klesnú teploty až k bodu mrazu, pričom denné maximá budú na juhu Anglicka len okolo +15 °C. 

Polárny vzduch bude postupovať aj ďalej do Európy a spôsobovať okrem ochladenia aj búrky či možné krupobitie. Po horúcich dňoch bez zrážok tak čaká Európu diametrálne odlišné počasie v podobe ochladenia, zrážok aj silnejších búrok.

Ochladenie bude najvýraznejšie vo vyšších polohách a prvé výrazné sneženie môže budúci týždeň doraziť aj do Álp. Podľa predbežných numerických dát môže v Alpách nasnežiť okolo 15 cm snehu, a to v pohraničnej oblasti medzi južným Švajčiarskom a severozápadným Talianskom. 

 

Ochladí sa aj na Slovensku

Ochladenie má prísť aj na Slovensko, no také prudké ako na severozápade nebude. Teploty na našom území poklesnú aj o 10 °C a od polovice budúceho týždňa denné maximá už letné hodnoty zaznamenávať nebudú.

Tohtoročnou zimou má podľa špecializovaného portálu Severe Weather Europa zamávať aj polárny vír, ktorý bude zrejme slabší než normálne. Slabší polárny vír vždy prinesie riziko chladnejšieho počasia do nižších zemepisných šírok, vrátane našej oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd