Dnes okolo Zeme prelieta asteroid veľký ako dve „Eiffelovky“. Rúti sa veľkou rýchlosťou

Dnes okolo Zeme prelieta asteroid veľký ako dve „Eiffelovky“. Rúti sa veľkou rýchlosťou
Veronika Salayová

Dnes obieha okolo našej planéty pomerne veľký asteroid, ktorý dosahuje veľkosť približne 600 metrov. Pre porovnanie je dlhý približne ako dve Eiffelove veže spolu.  

Asteroid veľkosti dvoch Eiffeloviek dnes preletí okolo Zeme, varovala NASA. Je označený ako 363027 (1998 ST27) a obieha okolo Slnka každých 271 dní.

Vesmírny objekt má priemer asi 600 m, čo z neho robí väčší asteroid ako 97 % všetkých asteroidov, no v porovnaní s naozaj veľkými asteroidmi patrí medzi tie menšie.

Tento asteroid preletí okolo nás rýchlosťou 16,6 km/s a najbližšie k nám priblíži na vzdialenosť 3 561 149 km.

 

Hrozí nám niečo?

NASA JPL klasifikovala 1998 ST27 ako potenciálne nebezpečný asteroid kvôli jeho blízkemu preletu okolo našej planéty, avšak dôvod na obavy naozaj nie je.

Tento asteroid preletí okolo Zeme v bezpečnej vzdialenosti a žiadna kolízia ani iné nebezpečenstvo nám v dôsledku tohto asteroidu nehrozí. 

NASA neustále skenuje oblohu a hľadá potenciálne nebezpečné asteroidy, sleduje ich dráhy, aby zaistila bezpečnosť Zeme. Toto starostlivé monitorovanie ponúka pohľad na tieto zaujímavé vesmírne objekty a vrhá svetlo na históriu slnečnej sústavy.

NASA už viackrát informovala, že najbližších 100 rokov nám stret s nebezpečným asteroidom nehrozí. 

 

Najbližšie okolo Zeme preletí o ďalších 271 dní, no do veľmi blízkej vzdialenosti k našej planéte sa dostane až o tri roky, a to 9. októbra 2027. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Zajtra
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Piatok
Oblačno
13 °C / 2 °C
Lukáš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd