Dnes je kométa storočia k Zemi najbližšie. Ešte stále je čas ju pozorovať, kým nám neuletí

Dnes je kométa storočia k Zemi najbližšie. Ešte stále je čas ju pozorovať, kým nám neuletí
Veronika Salayová

V týchto dňoch sa oplatí pozrieť na oblohu, pretože sa tam objaví kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Dnes je k Zemi najbližšie a postupne sa bude od nás vzďaľovať. Táto príležitosť sa už nebude nikdy opakovať!

Začalo sa dlho očakávané obdobie pozorovania kométy storočia na večernej oblohe aj v našej zemepisnej šírke. Pripravte sa na pohľad, ktorý si jednoducho nemôžete nechať ujsť.

Dnes je kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) k nám najbližšie a od Zeme je vzdialená takmer 71 miliónov kilometrov. Kométa aktuálne dosahuje skvelú jasnosť, a to od -1,5 magnitúdy (jasnosť Síria) až po -4 magnitúdy (jasnosť Venuše).

Kde a kedy kométu hľadať?

 
 
 

Kométa je v týchto dňoch dobre viditeľná krátko po západe slnka nad západným obzorom. Najlepšie je hľadať ju tesne po súmraku, približne 45 minút po západe slnka na jasnej oblohe

Približne na rovnakom mieste sa bude kométa objavovať každý deň, až kým sa nebude pomaly od nás vzďaľovať a bude na oblohe stále vyššie a vyššie.

 

Aj keď je aktuálne kométa dostatočne jasná na to, aby ju bolo možné vidieť z mesta, nezabudnite, že ideálne je, keď ju budete pozorovať mimo svetelného smogu, najlepšie v horách. Na tmavej oblohe bude chvost kométy vyzerať oveľa jasnejšie.

Budeme ju môcť pozorovať ešte dva týždne

Kométa úspešne dosiahla perihélium, čo je bod na svojej dráhe najbližšie k Slnku, 27. septembra a ľudia na južnej pologuli ju mohli vidieť v septembri a začiatkom októbra. Teraz ľadové teleso opúšťa vnútornú slnečnú sústavu a podľa NASA bude viditeľná pre ľudí na severnej pologuli od polovice októbra do začiatku novembra.

Podľa NASA ide o prvý zdokumentovaný prelet kométy okolo našej planéty. So svojou 80 000-ročnou obežnou dráhou by bolo nebeské teleso naposledy vidieť zo Zeme v časoch neandertálcov.

Každý, kto chce byť svedkom tejto udalosti, sa bude musieť krátko po západe slnka pozrieť na západnú časť nočnej oblohy, lebo táto príležitosť sa nám v našich životoch už nikdy nebude opakovať.

 


Kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) objavili začiatkom roku 2023 vedci z projektu ATLAS na Havaji a čínskeho astronomického observatória Zijinshan. 

Skúmanie jeho trajektórie ukázalo, že s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza zo samotných gravitačných okrajov slnečnej sústavy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Zajtra
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Piatok
Oblačno
13 °C / 2 °C
Lukáš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd