Je to definitívne! La Niña bude slabým javom. Čo to znamená pre vývoj zimy?

Je to definitívne! La Niña bude slabým javom. Čo to znamená pre vývoj zimy?
Veronika Salayová

Pravdepodobnosť anomálie počasia La Niña sa v nasledujúcich mesiacoch znížila, uviedol v utorok austrálsky úrad pre meteorológiu. Dodal, že tento atmosférický jav bude slabý a krátkodobý. Čo to znamená?

Fenomén La Niña sa vyznačuje nadpriemernými povrchovými teplotami oceánov v rovníkom Pacifiku. Počas tejto anomálie sa zvyšuje aktivita pasátov, ktoré prinášajú studenú hlbokú vodu na povrch oceánu.

Rozvoj La Niñy  a jej protikladu El Niña má veľký význam okrem iného ​​pre globálne poľnohospodárstvo, pričom prvé z nich je typické rastúcimi zrážkami vo východnej Austrálii, juhovýchodnej Ázii a Indii a klesajúcimi zrážkami v Amerike.

La Niña bude tento rok slabou anomáliou

Pravdepodobnosť vývoja fenoménu La Niña sa podľa najnovších údajov v nadchádzajúcich mesiacoch znížila, uviedol v utorok austrálsky úrad pre meteorológiu (BOM).

 

Podľa modelov bude odchýlka priemernej povrchovej teploty oceánu s najväčšou pravdepodobnosťou počas celého prognózovaného obdobia, t. j. do februára 2025, v rámci neutrálnych hodnôt -0,8 °C až +0,8 °C.

Zo šiestich ďalších skúmaných klimatických modelov štyri tiež naznačujú, že povrchové teploty oceánov zostanú v rámci neutrálnych  hodnôt.

Znamená to, že fenomén La Niña bude počas zimy relatívne veľmi slabý (v zmysle sily teplotných anomálií morského povrchu) a krátkodobý, uviedol BOM.

Podľa predpovedí amerických expertov z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) je šanca, že sa La Niña vyskytne do konca novembra, 60 %, pričom ešte pred mesiacom sa táto pravdepdobnosť pohybovala na hodnote 71 %.

 

Aký to bude mať vplyv na počasie v Európe?

La Niña za predpokladu, že je tejto jav silný a výrazný, zapríčiňuje chladnejšie zimy v Európe. Aktuálne to vyzerá tak, že tento fenomén nebudu výrazný, to však automaticky neznamená, že zima v Európe bude určite teplá.

To, aká zima sa tento rok vyvinie, záleží od viacerých faktorov a anomálie v Tichom oceáne patria iba medzi jedny z kľúčových faktorov.

Na druhej strane aj polárny vír vykazuje známky slabšieho prúdenia, čo znamená, že by mohlo dôjsť k jeho kolapsu, a v tom prípade by chladný vzduch mohol zatiecť aj do Európy, čo by znamenalo obdobie poriadnej zimy a snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd