Chemikálie sa našli až v 99 % balených vôd po celom svete, vrátane Európy

Chemikálie sa našli až v 99 % balených vôd po celom svete, vrátane Európy
Veronika Sádovská

Molekuly rôznych chemických látok našli výskumníci nielen v pitnej vode z kohútika, ale aj v balených vodách a to po celom svete vrátane Európy. Úrovne sú síce nízke, ale aj tak je to dôvod na znepokojenie.

Úrovne, aké dosiahli chemické látky v balených vodách nie sú vysoké a nepredstavujú zdravotné riziko, ale výskumníkov znepokojuje ich rozšírenosť. Našli sa naozaj na celom svete.

Toxické molekuly môžu byť extrémne bežné v kohútikovej aj balenej vode na mnohých miestach po celom svete. Analýza pitnej vody z 15 krajín ukazuje prítomnosť kyseliny perfluóroktánovej (PFOA) a perfluóroktánsulfonátu (PFOS) vo viac ako 99 % vzorkách balenej vody z Ázie, Európy, Severnej Ameriky a Oceánie.

 

Ide o „večné“ chemikálie

PFOA a PFOS sú príkladmi perfluóralkylových látok známych aj ako PFAS alebo pod populárnou prezývkou „večné chemikálie“ sú toxické látky, ktoré sa bežne používajú v priemysle vďaka svojim nezvyčajným vlastnostiam. Môžu robiť materiály odolné voči škvrnám, priľnavými a ohňovzdornými, ale v prírode sa nerozkladajú, čo vedie k ich akumulácii v životnom prostredí a najmä vo vodných zdrojoch.

Nový výskum tiež zdôraznil, že voda z vodovodu tiež obsahuje PFAS, ale v rôznych úrovniach. Testy uskutočnené v Birminghame (Spojené kráľovstvo) a Shenzhene (Čína) ukázali, že britská voda má nižšie hladiny v porovnaní s čínskou vodou, ale napriek tomu sa chemikálie nachádzajú v oboch. Filtrácia alebo prevarenie vody ich však dokáže odstrániť 50 až 90 %.

„Naše zistenia poukazujú na rozšírenú prítomnosť PFAS v pitnej vode a účinnosť jednoduchých metód úpravy na zníženie ich hladín. Buď pomocou jednoduchej filtračnej nádoby na vodu alebo prevarením vody sa odstráni podstatná časť týchto látok,“ uviedol vo vyhlásení spoluautor profesor Stuart Harrad z University of Birmingham.

 

Chemikálie našli aj v minerálnych vodách

Štúdia ukázala, že prírodná minerálna voda mala vyššie koncentrácie PFAS v porovnaní s čistenou vodou. Koncentrácie boli pod úrovňami ohrozujúcimi zdravie, ale preukázali jednoduchý fakt, ktorý bol zdôraznený v mnohých štúdiách. PFAS sú rozšírené v prostredí.

„Zvýšené povedomie o prítomnosti PFAS vo vode z vodovodu aj vo fľaške môže viesť k informovanejším rozhodnutiam spotrebiteľov a podporiť používanie metód čistenia vody," dodal spoluautor profesor Yi Zheng z Southern University of Science and Technology. „Naše zistenia tiež naznačujú, že potenciálne zdravotné riziká PFAS v pitnej vode môžu byť ovplyvnené životným štýlom a ekonomickými podmienkami, čo zdôrazňuje potrebu budúceho výskumu na ďalšie skúmanie týchto faktorov zo sociálno-ekonomického hľadiska."

Existujú metódy na odstránenie PFAS z pitnej vody, ktoré sú pomerne lacné, ak sa vlády rozhodnú konať. Ešte lepšie by bolo, keby ich znečisťovatelia v prvom rade nerozširovali do životného prostredia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd