Blíži sa najúžasnejší SUPERMESIAC tohto roka. Bude najjasnejší a najväčší

Blíži sa najúžasnejší SUPERMESIAC tohto roka. Bude najjasnejší a najväčší
Veronika Salayová

Máme pred sebou predposledný jesenný superspln v tomto roku. Najbližší spln prinesie už tento týždeň najjasnejší a najväčší  supermesiac, tak sa rozhodne je na čo tešiť! 

Tento týždeň ponúka nočná obloha okrem pozorovania kométy storočia aj ďalší, v poradí už tretí superspln v tomto roku.

Najbližší superspln nastáva vo štvrtok 17. októbra o 13.26 h, ale v plnej kráse ho uvidíme až pri západe slnka či počas nočných hodín, kedy bude dominantne svietiť na jasnej oblohe.

Tento superpln bude výnimočný tým, že pôjde o najjasnejší a najväčší supermesiac v tomto roku. Supermesiac nastáva, keď je Mesiac v splne blízko perigea, čo je bod na jeho obežnej dráhe najbližšie k Zemi. 

 

Mesiac bude k Zemi najbližšie

Priemerná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom je približne 384 400 km, no počas supermesiaca sa táto vzdialenosť zmenšuje, keďže Mesiac obieha okolo Zeme po elipsovitej dráhe. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti v priemere o 30 % jasnejšie.

Tentoraz sa však Mesiac dostane k Zemi najbližšie, a to do vzdialenosti 357 364 km

Pre nezabudnuteľný zážitok z pozorovania je najlepší čas na obdivovanie Mesiaca pri západe slnka, keď bude Mesiac nízko nad obzorom.

 

V týchto podmienkach efekt nazývaný „lunárna ilúzia“ spôsobí, že Mesiac bude vyzerať väčší ako normálne a vďaka atmosférickému lomu by naša prirodzená družica mohla nadobudnúť sugestívny oranžový odtieň v dokonalej harmónii s jesennou krajinou severnej pologule.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd