Babie leto nebude! Počasie na október sľubuje niečo iné

Babie leto nebude! Počasie na október sľubuje niečo iné
Peter Minárik

Tento rok podľa všetkého Babie leto na naše územie neprinesie, čo naznačuje aktuálna predpoveď počasia na október. Naopak sa môžu tešiť hubári, keďže podmienky budú priať.

Tohtoročná jeseň je veľmi neštandardná. Začalo to na začiatku septembra doslova extrémne vysokými teplotami, ktoré sa šplhali dokonca cez hranicu +30 °C. Teploty, ktoré sme zaznamenali na začiatku septembra boli abnormálne a abnormálne bolo aj sucho, ktoré trápilo celé naše územie.

Potom však došlo k otočke o 180°. Na vine bolo teplé Jadranské a Stredozemné more, ktoré prospelo k tvorbe výraznej tlakovej níži s názvom Boris, ktorá priniesla do našej oblasti obrovské povodne, ktoré sa takto na jeseň v našej oblasti ešte nevyskytli.

V závere septembra však došlo k upokojeniu počasia a od 18. septembra prevláda na našom území relatívne pokojné, štandardné a ničím nezvyčajné počasie. Predpoveď na nasledujúce dni síce bude zaujímavá, no október na Slovensku nebude výnimočný a rozhodne nie stabilný.

 

Pred nami je búrlivé a premenlivé počasie

Počasie v našej oblasti by nadchádzajúce dni mali ovplyvňovať jednotlivé fronty, ktoré budú cez naše územie postupovať v prevládajúcom západnom, atlantickom prúdení.

Teplý Atlantik a Stredomorie v tomto ročnom období prospievajú skôr k premenlivejšiemu a upršanejšiemu počasiu. Nad moriami a oceánmi sa totiž tvoria hlbšie tlakové níže, ktoré potom postupujú do Európy a prinášajú sychravé, upršané a aj veterné počasie.

V polovici budúceho týždňa zažijeme v Európe výnimočnú situáciu, kedy sa do našej oblasti doženú zvyšky hurikánu KIRK. Ten prinesie do Európy veľmi veterné a aj upršané počasie. Najhoršie to bude v západnej Európe, kde bude vietor dosahovať poryvy aj cez 100 km/h, čo môže páchať dokonca materiálne škody.

Na Slovensku taktiež pocítime silnejší vietor. Druhá polovica týždňa bude veľmi veterná, no predbežne sa neočakáva tak silný vietor, ktorý by mohol spôsobovať škody.

Babie leto nebude

V septembri Babie leto neprišlo a pokazila ho povodňová vlna. Ani tento mesiac to na Babie leto zatiaľ nevyzerá.

Už od dnes sa síce začne od západu vyjasňovať a pred nami sú najteplejšie dni tohto mesiaca, no o Babom lete nemôže byť ani reč. Babie leto definujeme ako obdobie veľmi suchého, málo veterného a slnečného počasia, ktoré prináša tlaková výš, ktorá zotrváva nad našou oblasťou niekoľko dní a prináša k nám teplejší vzduch.

 
 

Na začiatku týždňa nás čaká slnečné počasie s vysokými teplotami, ktoré sú na súčasnú ročnú dobu nadpriemerné. Maximálne teploty sa dostanú až na +17 až +23 °C.

V strede týždňa však postúpi cez naše územie studený front a čaká nás veterné počasie, ktoré prinesú spomínané zvyšky hurikánu.

V období od 13. do 17. októbra by počasie u nás mohla ovplyvniť ďalšia tlaková výš, ktorá prinesie stabilnejšie a teplejšie počasie, no len na pár dní.

Následne od 18. októbra avizujú predpovede ďalšie zrážky, ktoré môžu byť aj výdatnejšie a malo by sa aj prudko ochladiť. Teploty by mali byť slabo podpriemerné.

Október ako celok prinesie premenlivé, jesenné počasie pričom sa budú striedať teplejšie dni s chladnejšími. Ako to bude vyzerať deň po dni až do začiatku novembra si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd