Vodné toky rýchlo stúpajú. Rieky na východe už dosahujú 3. SPA

Zuzana Macháčová

Výdatné dažďové zrážky, ktoré u nás prevládajú od začiatku týždňa, majú výrazný vplyv na hladiny tokov, ktoré predovšetkým na juhu a juhovýchode Slovenska dosahujú rôzne stupne povodňovej aktivity.

Slovensko sužuje nepriaznivé počasie. Od začiatku týždňa do našej oblasti z Jadranu postupujú jednotlivé frontálne vlny, ktoré prinášajú výdatné zrážky. V niektorých oblastiach spadlo od začiatku týždňa až do 50 mm zrážok. Počasie sa ani v nadchádzajúcich hodinách vôbec nezlepší. Stále nás čaká vlna nepriaznivého počasia, ktorá prinesie výdatný dážď a do chladnejších polôh ďalšie sneženie. 

Prechod frontálnej vlny od juhozápadu priniesol nad naše územie výdatné zrážky, a to najmä v Banskobystrickom a Košickom kraji. Vo vyšších polohách išlo o snehové zrážky, ale hranica sneženie sa prepadla aj nižšie a ráno snežilo napríklad aj vo Zvolene či Žiari. Najvyššie úhrny zrážok boli zaznamenane na južných návetriach hôr, a to v Kremnických, Štiavnických a Stolických vrchov, ale aj v Nízkych Tatier a na Vihorlate.

Množstvo zrážok sa prejavuje aj na vodných tokoch. Hladiny riek na Slovensku začínajú stúpať a dosahujú úrovne povodňových stupňov. Najhoršia situácia je v okolí Košíc a v Trebišove.

24-hodinový úhrn zrážok, zdroj: SHMU
24-hodinový úhrn zrážok, zdroj: SHMU

Výstraha 3. stupňa SPA

SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa, kde hrozí, že sa vodný tok Olšava v Bohdanovciach pri Košiciach vyleje z brehov a spôsobí záplavy. Aj riečka Roňava na východe Slovenska, ktorá preteká územím okresov Košice-okolie a Trebišov, dosahuje 3. SPA a vylieva sa už z koryta. 

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: SHMÚ

Aj iné vodné toky dosahujú 1. alebo 2. SPA. Hladiny prítokov dolného Hrona a Ipľa dosiahli úroveň 1. stupňa povodňovej aktivity, konkrétne toky Podlužianka a Štiavnica. Na východe v okolí Košíc vodné toky Hornád a Bodva dosahujú 2. SPA. 

Od zrážok si momentálne neoddýchneme. Tie sa vyskytujú prevažne nad východným Slovenskom. V poobedňajších hodinách ustanú zrážky aj na východe. Ďalšia vlna zrážok nás však zasiahne už nasledujúcu noc. Viac o počasí nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd