Snehová kalamita v Česku: 20 kilometrové kolóny na diaľnici, meškajúce MHD či vlaky

Dominik Cenkner

Sneženie a poľadovica opäť v piatok ráno komplikujú situáciu, a to najmä vo východnej časti Českej republiky. Na mnohých miestach skolabovala doprava a tvoria sa dlhé kolóny.

Diaľnicu D1 z Brna do Prahy zablokovala v piatok skoro ráno nehoda kamióna, komplikácie nastali aj v opačnom smere. Situáciu výrazne komplikuje sneženie.

Na mieste sa tvoria až 20 km kolóny. Problémy a nehody sú aj na iných miestach a na iných cestách, najmä na Vysočine a na Morave.

Hasiči, cestári a polícia majú plné ruky práce. Spoje verejnej dopravy meškajú a v stredných Čechách niektoré autobusy dokonca nejazdia. 

Dopravu na Vysočine sťažuje sneženie, na niektorých miestach nemôžu nákladné autá vyjsť do kopcov. Problémy sú pri Kostelci a na ceste I/38. Aj na juhu Moravy husto sneží, cesty sú zjazdné len so zvýšenou opatrnosťou. V okrese Vyškov je pre nákladné vozidlá uzavretá cesta pri Drnoviciach.

Komplikácie hlási aj železničná doprava

Snehová kalamita spôsobuje problémy aj na železnici. Podľa Českých dráh nebudú osobné vlaky medzi Ostravou a Českým Těšínom kvôli počasiu premávať až do 10.00 h.

Na hranici so Slovenskom pri Moste pri Jablunkove spadol na trať strom. Vlaky budú premávať až o 9. hodine. Niektoré z nich nahradia autobusy, vlak EN 443 Slovakia z Prahy do Humenného je na hranici a mešká asi päť hodín.

Za hodinu napadne až 2 cm nového snehu

„Južne a juhozápadne od nás postupuje zvlnené frontálne rozhranie, ktoré počas dnešného dňa prinesie na väčšinu územia sneženie a na juh a juhovýchod Moravy taktiež mrznúce zrážky,“ varoval v piatok Český hydrometeorologický ústav.

„Do zajtrajšieho rána napadne 1 až 5 cm nového snehu. Vo východnej polovici územia 3 až 12 cm,“ dodal.

Slabé sneženie sa v Českej republike očakáva aj v sobotu. „V sobotu ráno očakávame v severozápadnej polovici územia jasnú až polooblačnú oblohu a na juhovýchode miestami zamračené a snehové prehánky.“

„V popoludňajších hodinách bude oblačnosť ubúdať a zrážky budú ustávať aj na juhovýchode územia,“ uviedla meteorologička Dagmar Honsová. „V nedeľu má byť slnečno, ale bude mrznúť.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd