Snehová kalamita opäť komplikuje dopravu. Na východe dážď spôsobuje povodne

Dominik Cenkner

Dnešný deň priniesol na naše územie mimoriadne nepriaznivé počasie. Problémy už od skorých ranných hodín spôsobuje sneženie, ale rovnako tak aj intenzívny dážď na juhu a juhovýchode Slovenska. 

Počasie u nás dnes ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa z Jadranu presunul cez Balkán nad Ukrajinu. Okolo nej sa obtáča zrážkové pole. 

Ako sme už spomenuli, už od skorých ranných hodín na Slovensku panuje nepriaznivé počasie. Snežiť a pršať, podľa oblasti, u nás začalo ešte v priebehu nočných hodín zo stredy na štvrtok. 

Už v skorých ranných hodinách bolo viacero úsekov pre sneh prejazdných ťažko, resp. vôbec neprejazdných. Išlo predovšetkým o cesty na strednom Slovensku.

Sneženie robilo problémy na cestách od rána, zdroj: Alojz Kollár
Sneženie robilo problémy na cestách od rána, zdroj: Alojz Kollár

Situácia sa nezlepšuje ani popoludní

Husté sneženie komplikuje dopravu aj vo štvrtok v poobedňajších hodinách. Situácia sa mení doslova z minúty na minútu. 

Kým sa jeden úsek podarí spojazdniť, na ďalšom sa objaví ďalší problém. Po 15:30 sú ohľadom sneženia kritické nasledujúce úseky. 

Medzi Senohradom a Pliešovcami v okrese Krupina, na R2 medzi Vígľašom a Kriváňom a na D1 medzi Liptovským Mikulášom a Popradom.

Pozor si treba dať aj na horských priechodoch. Donovaly sú stále neprejazdné pre všetku dopravu. 

Neprejazdné Donovaly, zdroj: Ľuboš Csordás
Neprejazdné Donovaly, zdroj: Ľuboš Csordás

Rovnako je uzavretá aj Čertovica, a to pre všetku dopravu. Na mieste husto sneží a situáciu komplikujú odstavené kamióny a popadané stromy na ceste.

Vylievajú sa aj rieky

Kým na pomedzí stredného a východného Slovenska robí problémy značné množstvo snehu, juh trápi iný problém. Výdatný dážď. 

Ten už dopoludnia dvíhal hladiny vodných tokov. Popoludní je situácia ešte kritickejšia.

Pohľad na Olšavu z Vyšnej Myšle, zdroj: Daniel Mihalik
Pohľad na Olšavu z Vyšnej Myšle, zdroj: Daniel Mihalik

Až dvojica vodných tokov dosahuje 3. stupeň povodňovej aktivity. Ide o tok Roňavy v Michaľanoch, v okrese Trebišov, a tok rieky Olšava v Bohdanovciach v okrese Košice-okolie. Práve Olšava je jednou z riek, ktoré sa vylievajú z koryta.