Na východe Slovenska sa objavil zaujímavý jav − tzv. krepuskulárne lúče

Veronika Salayová

Včera vo Vranove nad Topľou sa na oblohe objavil veľmi zaujímavý jav. Ide o tzv. krepuskulárne lúče, ktoré akoby z jedného bodu na oblohe vyžarovali pás slnečných lúčov. 

Krepuskulárne lúče, nazývané aj súmračné, pozorovala v utorok naša čitateľka vo Vranove nad Topľou.

Ide o jav, ktorý zaujme najmä svojou krásou i dávkou tajomna a magickosti, ktorý mu ľudia pripisujú.

Ako tejto jav vzniká?

Krepuskulárne lúče sú optický jav v atmosfére, v ktorom sú hlavným aktérom lúče slnečného svetla. Tie pod vplyvom lineárnej perspektívy zdanlivo vyžarujú slnečné svetlo z jedného bodu na oblohe.

Názov je spojený s krepuskulárnymi hodinami. Objavujú sa pri súmraku a na svitaní, a aj preto sa niekedy nazývajú aj súmračné.

Tento jav sa na oblohe nedá nevšimnúť a okamžite púta pozornosť. Pre mnohých pôsobí tajomne, nadpozemsky až mysticky.

Podľa tohto sa odvíjajú aj rôzne pomenovania tohto javu ako napríklad Božie oko, Božie prsty, Ježišove lúče či Budhove lúče. 

Existujú aj antikrepuskulárne lúče

Kým krepuskulárne lúče zdanlivo vychádzajú z jedného bodu na oblohe, antikrepuskulárne lúče sa, naopak, zbiehajú v jednom bode vzdialenom od Slnka. Tieto lúče sa taktiež objavujú za súmraku alebo svitania.

Dokonca možno na oblohe vidieť aj antikrepuskulárne spolu s krepuskulárnymi lúčmi, avšak tento jav je na oblohe pomerne vzácny. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd