Máme za sebou búrlivú noc. Búrky priniesli očakávaný dážď i ochladenie

Dominik Cenkner

Už v piatok vo večerných hodinách nad naše územie dorazil studený front. Ten sa postaral nielen o búrlivý večer, ale aj noc.

Na studenom fronte, ktorý sa včera večer presunul od západu nad naše územie, sa vyskytovali pomerne silné búrky, ktoré páchali škody.

Výrazná búrková činnosť sa vyskytla na východe Rakúska, či na slovensko-českom pohraničí. Vo večerných hodinách búrky úradovali na severozápade Slovenska.

Práve Záhorie a Myjavsko zasiahli najintenzívnejšie búrky. Zaznamenané pri nich bolo aj krupobitie.

Búrky neutíchli ani v noci

Práve naopak. Tvorili sa stále nové a nové jadrá. Spočiatku najmä v Žilinskom kraji. Neskôr sa pridal stred územia a východ.

Aspoň do niektorých oblastí tak búrky priniesli potrebný dážď a ochladenie. A to najmä na východ krajiny, kde sa v uplynulých dňoch šplhala teplota poriadne vysoko.

Môžeme povedať, že po tom, čo odzneli búrky na severozápade, sa „presunuli“ na východ Slovenska. Samozrejme v prenesenom význame, nakoľko tieto búrky sa najskôr tvorili na slovensko-maďarskom pohraničí a následne smerovali na severovýchod.

Nočné búrky boli sprevádzané najmä zrážkami, ale aj krupobitím, napr. v okrese Snina. To však nebolo výrazné a nemalo by spôsobiť škody.

Práve zrážky potešili obyvateľov na východe azda najviac. Túto časť krajiny totiž trápi extrémne sucho.

Výdatnejšie však napršalo len v Prešovskom kraji, a to najmä v severovýchodnej časti. Tam sa úhrny pohybovali zväčša od 10 do 20 mm.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Výrazná bola aj blesková aktivita. Od polnoci doposiaľ (8:30 h) udrelo cez 6250 bleskov.

S búrkami ešte treba počítať

Búrky ešte nepovedali posledné slovo. Dnes s nimi treba počítať, a to najmä na strednom Slovensku, kde môžu byť aj intenzívnejšie.

Aktuálny výskyt a polohu búrok môžete sledovať aj LIVE. Stačí kliknúť na odkaz na náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd