Husté sneženie spôsobuje na viacerých úsekoch problémy. Kde je situácia najhoršia?

Dominik Cenkner

Na Slovensko v nočných hodinách dorazila ďalšia vlna výdatných zrážok. Takmer na celom území sa v ranných hodinách vyskytuje buď dážď, najmä na východe krajiny, alebo sneženie - najmä na strednom Slovensku. Práve sneženie spôsobuje na cestách značné problémy.

Nad našim územím sa v rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu, ktorá siaha od severu Európy skrz naše územie až po centrálne Stredomorie, vlní frontálne rozhranie. To na Slovensko prináša početné zrážky, ktoré už ráno spôsobujú problémy vodičom na cestách. 

Po 6:30 h sneží od severozápadných častí Slovenska až po tie východné. Len na juhovýchode, krajnom východe a čiastočne na severe východného Slovenska prší, a to aj výdatnejšie. Rovnako dažďové zrážky sa vyskytujú na juhozápade krajiny. 

Kým počas dňa sa očakáva, že problémy začne spôsobovať aj dážď, a to kvôli zdvihnutým hladinám vodných tokov, zrána strpčuje vodičom na cestách práve sneženie. Ktoré úseky sú na tom najhoršie?

Na cestách mimoriadne opatrne

Pozor si treba dať za Banskou Štiavnicou v smere do Vyhní. Tam je na ceste padnutý strom a úsek je neprejazdný. Obchádzka je možná cez Hodrušu-Hámre. Rovnako neprejazdný úsek je za Žibritovom v smere do Krupiny, kde cestu blokuje skrížený kamión. 

Úsek Žibritov-Krupina, zdroj: Alojz Kollár
Úsek Žibritov-Krupina, zdroj: Alojz Kollár

O niečo severnejšie je pre vodičov dôležitá informácia o tom, že Donovaly sú uzavreté pre vozidlá nad 10 metrov. Vodiči kvôli sneženiu hlásia problémy aj na ďalších úsekoch. 

Na Čertovici v smere do Nižnej Boce sa šmýka kamión. Za Tisovcom v smere do Muráňa je odstavený kamión, v okolí majú byť aj neupravené cesty a ďalšie obmedzenie sa týka úseku medzi Dobšinou a odbočkou do Telgártu, ktorý je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony. 

Ani diaľnice pritom nie sú zjazdné bez problémov. Neupravené cesty majú byť na D1 na celom úseku od Štrby po Ivachnovú. Rovnaké nepríjemnosti hlásia vodiči medzi Vikartovcami a Šuňavou a v samotnej Spišskej Novej Vsi. 

Snehu dnes pribudne

Zlou správou je, že to najhoršie dnes nemáme ešte vôbec za sebou. Počas celého dňa sa očakávajú výraznejšie zrážky. 

Spadnúť tak môže od 20 do 30 mm zrážok vo forme dažďa. Čo sa snehu týka, očakáva sa do 30 cm čerstvej nádielky. 

Na záver len pripomíname, že situáciu so snežením sledujeme online v našom textovom prenose. Nájdete ho napr. na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd