Na Ukrajinu mieri veľká zima. Príchod mrazu môže byť pre mnohých smrteľný

Veronika Salayová

Do Ukrajiny mieri citeľné ochladenie s celodennými mrazmi. Piatkové zrážky vystriedajú cez víkend silné mrazy s teplotami až do -13 °C, lokálne bude aj chladnejšie.

Ukrajinu čaká v najbližších dňoch výrazná zmena počasia. Vo štvrtok čaká našich východných susedov ešte nadpriemerne teplé počasie s teplotami do +8 °C, avšak počas piatku už dôjde k výraznej zmene.

Kým v piatok napoludnie bude pri teplote +6 °C pršať, večer sa už prudko ochladí a nastúpia silné mrazy od severovýchodu.

Teploty počas piatkového večera a noci klesnú k -13 °C, lokálne bude ešte chladnejšie. Na západe krajiny bude v sobotu v skorých ranných hodinách aj snežiť. 

Teploty v sobotu o 2.00 hod. Zdroj: Windy.com
Teploty v sobotu o 2.00 hod. Zdroj: Windy.com

Toto výrazné ochladenie môže byť pre mnohých fatálne. Ak vojaci napríklad v zákope zmoknú, príchod mrazu môže byť pre nich smrteľný. 

Ochladenie sa dotkne aj mnohých obyvateľov, ktorí žijú v oblastiach, kde nemajú prístup k elektrine či plynu. Pre nich budú taktiež nasledujúce dni veľmi náročné. 

Zima aj budúci týždeň

Ochladenie v Ukrajine nebude krátkodobé, ale naopak. Dni s plusovými teplotami vystriedajú celodenné mrazy, ktoré potrvajú až 7 dní, pričom počas nocí môže klesnúť teplota až k -20 °C.  

Ukrajinu tak čaká výrazné ochladenie, ktoré bude najciteľnejšie na severovýchode krajiny, a postupne sa rozšíri viac na juh a zasiahne najmä východnú polovicu územia.

V strede budúceho týždňa čaká krajinu aj ďalšie sneženie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd