Čaká nás nezvyčajne teplý záver roka. Kedy sa opäť ochladí?

Peter Minárik

Teploty začali na našom území stúpať a odmäk dnes zavládol na takmer celom našom území. Nasledujúce hodiny však bude ešte o čosi teplejšie. Čaká nás nezvyčajne teplý záver roka.

Posledné hodiny roku 2021 sú nezvyčajne teplé. Počas dnešného dňa dorazil teplý vzduch aj nad stredné Slovensko, kde taktiež došlo k silnému odmäku.

Chladnejší vzduch sa ešte udržiaval nad oblasťou východného Slovenska, kde sa dnešné maximálne teploty pohybovali okolo nuly. Aj tu však postupne dorazí odmäk a snehová pokrývka sa začne roztápať.

Najteplejšími dňami budú Silvester a Nový rok. Až potom sa začne mierne ochladzovať, pričom na výraznejšie ochladenie si musíme ešte nejaký ten čas počkať.

Nezvyčajne teplé hodiny pred nami

Do našej oblasti prúdi nezvyčajne teplá vzduchová hmota. Tá sa k nám dostáva od západu až juhozápadu po okraji tlakovej výše, ktorá sa rozkladá nad Stredomorím a nad južnou časťou Európy.

Na Silvestra bude na východe ešte chladno s teplotami okolo nuly, no na Spiši a na strednom a západnom Slovensku budú teploty stúpať na +5 až +8 °C. Na Nový rok sa už teploty od +5 do +10 °C budú vyskytovať na celom strednom a východnom Slovensku.

Ešte o čosi teplejšie bude na západnom Slovensku. Tu budú teploty skutočne vysoké a pohybovať sa budú od +10 až do +15 °C, čo nemá na súčasnú ročnú dobu obdobu. V porovnaní s dlhodobým normálom sú očakávané teploty aj o viac ako 10 °C vyššie.

Výraznejšie ochladenie na Troch kráľov

Na našom území by sa malo výraznejšie ochladzovať zrejme až okolo 5. až 6. januára. Očakáva sa prechod studeného frontu, za ktorým by k nám mal od severozápadu preniknúť chladnejší vzduch.

Teploty by mali klesať na štandardné zimné hodnoty. Počas noci by malo mrznúť na celom území a počas dňa sa teploty budú pohybovať od záporných hodnôt na severe územia po kladné hodnoty na juhu a západe Slovenska.

Je aj šanca na novú snehovú pokrývku, ale negatívnou správou je to, že ochladenie by malo byť len prechodné. V priebehu ďalších dní by sa totiž malo opäť otepľovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd