FOTO: Búrky ešte nepoľavujú. Východom sa prehnalo aj výrazné krupobitie

Veronika Salayová

Dnešok, podobne ako včerajšok, sa nesie v znamení výrazných búrok. Tie prinášajú najmä výrazné úhrny zrážok, na východe však búrka priniesla aj pomerne výrazné krupobitie. 

Štvrtok taktiež prináša na naše územie veľmi búrlivé počasie. Búrok od skorých poobedňajších hodín výrazne pribúda a búrky sa už prehnali takmer celým naším územím.

Dnes na Slovensku udrelo už vyše 4300 bleskov a spadlo množstvo zrážok. Úhrny zrážok sú v niektorých lokalitách Slovenska výrazné, za posledné hodiny najviac napršalo v Košiciach, Lučenci, v okolí Nitry, ale aj v Kamenici nad Hronom či v Uhrovci. 

Búrky prinášajú hlavne veľa zrážok, ktoré sú však veľmi potrebné najmä v oblastiach, kde je výrazné sucho. V niektorých lokalitách však prší opakovane a hrozia prívalové povodne.

Napríklad po včerajšku je dnes v Nitre opäť zaplavených niekoľko ciest − touto oblasťou sa dnes poobede prehnala supercela, ktorá dokonca páchala aj materiálne škody. Okrem Nitry sú zaplavené cesty aj v Banskej Bystrici, Lučenci či v Lehote.

Krupobitie na východe aj pri Nitre

Búrky tentokrát neobišli ani východ, kde prvá búrka zasiahla Košice, kde priniesla výrazný úhrn zrážok, a to takmer 30 mm. Búrka v Horni pri Sobranciach však okrem lejaku priniesla aj pomerne výrazné krupobitie.

Ľadové krúpy dosahovali v priemere 2 cm, veľké škody však nenapáchali. Podobne veľké krúpy sa prehnali aj Zbehmi pri Nitre a niečo menšie krupobitie sa dnes objavilo aj v Lužiankach pri Nitre, kde množstvo ľadových krúp na prvý pohľad pripomínali sneh. 

Búrlivo bude na našom území ešte do večerných až nočných hodín. Búrky môžu byť aj intenzívnejšie a prinášať okrem zrážok aj ľadové krúpy menších rozmerov.

Situáciu naďalej pozorne sledujeme a budeme informovať. Ak sa chcete dozvedieť o aktuálnej polohe búrok, sledujte náš iRadar

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd