Rekordné horúčavy v Európe. Práve padajú historické teplotné rekordy a bude ešte teplejšie

Peter Minárik

Západnú Európu sužuje vlna extrémnych horúčav, ktoré prinášajú doposiaľ najvyššie teploty, aké kedy boli namerané v histórii meteorologických meraní. Nový národný rekord hlási Anglicko a toto nie je všetko. Dnes bude ešte teplejšie.

Západnú Európu sužuje vlna extrémnych horúčav. Po rekordne teplom pondelku vo Francúzsku sa dnes teplotné rekordy očakávajú aj v ďalších krajinách Európy. Mimoriadne teplo bude vo východnej časti Francúzska a v Anglicku.

V Londýne a v Paríži dnes budú teploty atakovať až hranicu +40 °C. Prvé rekordy už padli a jedna vec je istá. Vzhľadom na skorší čas budú teploty ešte vyššie a rekordy porastú.

Najteplejšia noc v histórii Anglicka

Už počas včerajšieho dňa sme zaznamenávali rekordné teploty po celej Európe. Najteplejšie bolo včera na západe Francúzska, kde sa teplota dostala až na +42,7 °C. Rekord padol včera už aj vo Walese, kde namerali +37,1 °C, čo je najvyššia teplota v histórii Walesu.

zdroj: Scott Duncan
zdroj: Scott Duncan

Teplotné rekordy padali aj počas uplynulej noci. Britskí meteorológovia informovali, že zaznamenali najteplejšiu noc v histórii. Teplota neklesla pod hranicu +25 °C hneď na niekoľkých miestach. Najteplejšia noc bola v meste Kenley na juhu Anglicka, kde teplota poklesla len na +25,8 °C.

Predchádzajúca najteplejšia noc bola ešte v auguste v roku 1990, kedy teplota dosiahla +23,9 °C. Prekonanie tohto rekordu je tak významné a to rovno o takmer celé dva stupne. Po veľmi teplej noci zažíva Veľká Británia aj extrémne teplý deň a dnes bude ešte teplejšie.

Najteplejší deň v histórii meraní Veľkej Británie

Už o 12:00 prišla správa o pokorení historického teplotného rekordu. Doterajší rekord držal Cambridge, kde v roku 2019 namerali +38,7 °C. O 12:00 namerali v meste Charlwood v štáte Surrey +39,1 °C.

Veľká Británia tak už dnes zaznamenala vôbec najteplejší deň v histórii meraní a to deň ešte len začal a isté je, že historická teplota bude ešte niekoľkokrát prepísaná.

Britskí meteorológovia informovali, že o 13:50 nášho času teplota pokorila hranicu +40 °C. Na londýnskom letisku Heathrow namerali +40,2 °C.

Dáta zo staníc prichádzajú online, avšak niektoré odosielajú údaje len 2x do dňa. Oficiálny a definitívny rekord tak bude stanovený až vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd